Полезни въпроси в подбора на масло за автомобила ни

car parts

Абсолютно всеки горд собственик на 1ви автомобил е поставен пред спорната тема какво реално масло да подбере. В конкретния момент би могъл да се довери на няколко източници за съвет – приятели, интернет, автосервизи и също така пренебрегваните, а и в много случаи загубени наръчници за експлоатация на Колата. Ще Ви предоставим необходимите наставления, понеже точният избор е доста ценен за правилната дейност и дългото и безпроблемно съществуване на двигателя.

Какво реално е вискозитет на моторното масло? Това е индекс за плътността на моторното масло. В зимата е правилно да шофирате с по-ниско вискозитетен лубрикант, гарантиращо по-лесен старт на автомобилния двигател, понеже ще коства по-малка сила от двигателя поради по-лекото съпротивление при частите за задвижване. По-гъстите масла са идеални за по-високи температури и натоварвания. 

Какво реално сочат буквите и числата за различните моторни масла? Главното число подсказва студеният вискозитет на моторното масло, а следващото число вискозитетът при много високи температури. Обозначението W, която ги разделя се появява от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език). 

Каква е разликата между синтетични и минерални моторни масла? Минералните масла са основни, добити в обработката на суров петрол. Те се използват основно в стари автомобили, при които мотори са значително амортизирани. Синтетичните моторни масла са модернизирани основни с допълнения (дисперсивни агенти, детергенти, модификаторите на триене, антиоксиданти и т.н.). Те са по-стабилни на високи градуси, защитават по-сигурно мотора на автомобила, разполагат с по-ниска летливост и по-бавно се окисляват. Съществуват и масла от полусинтетика, като са компромисен избор измежду главните. 

Точно как да познаем автентичното моторно масло от лъжливото? За жалост, пазарът на автомобили е препълнен от имитиращи изделия с тъмен произход, които биха могли да нанесат поражение на работните показатели и здравето на автомобила ви. Мъчно би било на начинаещ потребител да ги различи, но налице са няколко фактора, които е нужно да събудят. Главният е крайната цена на моторното масло. Дори и да е на промоция, тя не би трябвало да бъде прекалено малка сравнена с други оферти на пазара. В същото време преглеждайте и оценките за търговския обект, който я предлага. 

Коя марка двигателно масло да предпочетем? Подберете масло 1-во според изискванията на автомобилния производител, а например допълнителен елемент бихте могли да прибавите и референциите от другите автомобилни водачи, имащи направени преки впечатления от употребяването. 

Открийте още: резервни части за автомобили