Точно кога имаме необходимост от зимни и летни гуми

В изминалите няколко години една от най-обсъжданите въпроси сред шофьорите е тази дали гумите за зимни условия е необходимо да бъдат обезателни или пък не.

tyres

Реално има множество разногласия разбира се. В действителност, в България липсва публично избран, задължаващ ни да шофираме със зимни гуми през студените месеци или пък летни в лятото.

Независимо от това, е добре да сме на „ти“ с това в кои точно дни от годината с кой точно вид е нужно да снабдим автомобила си, за да гарантираме личната си, тази на пътниците и останалите участници в придвижването спокойствие.

Главното правило за това дали имаме нужда от зимни или летни автомобилни гуми е температурата на въздуха. Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните гуми се превръщат в правилния избор.

Това предоставя по-добро сцепление на колата с мокър, заснежен или заледен път, като в сайта ще намерите евтини зимни гуми
от Гуми Макс

Нормално времето за шофиране с летни гуми са от първите дни на месец Април до края на септември, а този на зимните гуми – от началото на месец октомври до последните дни на Март.

Съвети за гумите от онлайн магазина gumimax.com

Да се упътим по-правилно в избора на тип гуми през специфичните периоди на календарната година ще се доверим на познавачите от една от водещите марки за произвеждане на автомобилни гуми – Continental. По мнение на един от лидерите в тази ниша, съществуват 3 вида избор на гуми според времето през годината:

При температура над петнадесет градуса и сух асфалт – за по-кратък път на спирачките и контролиране на автомобила се препоръчват летни автомобилни гуми.

За над 15 градуса и мокър път – за по-малък път на спирачките и защита за аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни гуми за помощ от „воден джоб“.

За под 7 градуса, съчетана със сняг, лед, слана или дъжд – за по-кратък спирачен път и превенция от слалом се препоръчват зимни гуми с грайфер над 3мм. дълбочина.

Сами бихте могли да осъзнаете защо точно летните автомобилни гуми са уместни за шофиране през горещите месеци, пролетта и в началото на есента, докато зимните гуми по време на хладните месеци, които предразполагат към заскрежени, заледени или заледени пътища. В някои случаи подборът на правилни гуми би могло да спаси доста животи.