Каски за мотор – въпросът е защо са ни необходими и как да си купим добрата

Едва ли има фен на бързите скорости, който да има необходимост от убеждаване от сериозността на качествените моторни каски. Всеки един голям моторист често е направил каската в нещо много повече от водеща мярка за сигурност.

моторна екипировка

Плюс това каската е и аксесоар, част от пълната визия на моториста, както и допълнение към изгледа на дадения мотор.  Едва ли има фен на бързите скорости, който да има необходимост от убеждаване от сериозността на качествените моторни каски. Всеки един голям моторист често е направил каската в нещо много повече от водеща мярка за сигурност.

Плюс това каската е и аксесоар, част от пълната визия на моториста, както и допълнение към изгледа на дадения мотор.  Тя не просто е за красота, но спасява животи, за това си закупете екипировка от Боби МХ и зпазете живота си. Но в действителност макар необходимостта от шлем за мотор да изглежда повече от очевидна, много често начинаещите фенове или по-самоуверените водачи преценяват да ги пренебрегнат, защото ги откриват за много неудобни, прекалено скъпи или абсолютно ненужни.

Но инвестицията в високо качество каска е нещо, което е възможно да спаси живота на водача, да го спаси от травми и да му спести множество неприятни преживявания от удар, лоши метеорологични предпоставки и други.

Точно какво трябва да имате предвид преди избирането на моторна каска?

Пазарът предлага огромен вариант от индивидуални модели и ценови класове моторни каски за мотор. Други фактори, които трябва да имате предвид при избиране на моторна каска, са колко е здрава, марка, сертификат, комфорта, вид, разбира се, цена също макар не винаги тя да е напълно сигурен критерий за качество.

Трябва да сте взели размери на обиколката на главата си, точно преди да отидете в физически магазин за каски за мотор, въпреки че в крайна сметка ще трябва да пробвате различни типове, за да прецените кой е най-добрият за вас. Съществуват три разнообразни форми на скалпа: по-дълга, средна и кръгла. Несъмнено ще купите каска директно на място в оторизиран магазин, затова и да не можете да прецените каква форма каска за мотор ви е нужна, експертите гарантирано ще ви съдействат.Каква е идеалната каска? Моторната каска е нужно  да ви бъде комфортна, а точно това значи да не е нито много стегната, нито твърде разхлабена.

В перфектния вариант тя прилепва точно на главата ви и леко по-леко ще я усетите като естествена част от нашето тяло и екипировката. Добра идея е да обърнете внимание на факта, че каските за мотор се отпускат след кратка употреба. Когато се опитате да я премахнете, каската не бива да излиза лесно, а докато разклатите глава, каската не трябва да се движи. Ако по главата ви има протривания, червени следи или други наранявания след проба и малко носене, тогава не сте избрали правилен вид. Желателно е каската ви да има много отвори, за да дишате. Не бива и да нарушава вашата видимост.

Сертификат за качество

Несъмнено, много повече от важен е сертификатът на моторните каски, тъй като той ви дава гаранция годност и сигурност. Стандартите за качеството са:

● DOT (сертификат за минимално ниво на качество в САЩ) ● ECE22.05 (сертификат за минимално ниво на качество в Европейският съюз)

● ACU GOLD (сертификат, че каската е годна за пистови състезания, който важи за Великобритания). Моторните каски са много повече от принадлежности.

Те са нещо, което може да запази живота ви, ето защо не ги подценявайте и не ги оставяйте вкъщи преди път – независимо реално дали планирате той да е продължителен, или наистина кратък. В края на краищата, най-важната част от пътуването е не само да стигнете до окончателната цел, но и след това да се приберете у дома.