Как да изберем инвалидна количка

Закупуването на подходяща инвалидна количка не винаги е лесно. Всеки индивид има специфични нужди. Следователно изборът на една или друга инвалидна количка ще зависи от три много лични фактора: до колко може да е активен човека, за какво се използва и с какво задвижване да бъде.

По принцип всички инвалидни колички са създадени с няколко различия, в зависимост от размера и позицията на седалката и облегалката и имат регулируеми и подвижни подлакътници и подложки за крака.
Въпреки това, когато купувате инвалидна количка, трябва да имате предвид други неща и изборът е толкова широк, че можете да объркате. Ето защо, нашият съвет е да следвате тези насоки, които сме написали в тази статия, за да изберете по-лесно.

Какви лични нужди ще имате от инвалидната количка?

Как да изберем инвалидна количка

Първият въпрос, който трябва да си зададете, когато купувате инвалидна количка, е какви характеристики трябва да има, за да се адаптира към вашите увреждания, като се имат е предвид аспекти, като например дали можете да се прехвърлите от инвалидната количка (на столче за кола, легло или тоалетна) или имате трудности при контрола на тялото си.
Вашият размер и тегло също ще повлияе на избора на една или друга инвалидна количка. Като общо правило седалката трябва да бъде между 2 и 4 см по-широка от бедрата на човека върху нея и е много важно да проверите дали инвалидната количка е одобрена за вашето тегло.

Втората точка, която трябва да имате предвид, са възможностите, които инвалидната ви количка трябва да ви предложи . Ако трябва да я сгъвате често, най-удобното е да потърсите количка, която се сгъва без инструменти и която заема малко място.
Ако ще я използвате за практикуване на спорт и отдих, колкото по-лека е, толкова по-добре, а ако трябва да имате достъп до тесни пространства, потърсете такъв със сгъваеми подложки за крачета.
Ако имате нужда от други технически помощни средства (антидекубитални възглавници, асансьори, държач за бастун и др.) Или друг вид аксесоар за инвалидна количка, потърсете такъв, който е съвместим с всички тях.

Следващата стъпка, е да решите каква да бъде тя, дали електрическа или ръчна.

Ако изберете електрическа, трябва да знаете, че ще имате нужда и от няколко допълнения, като акумулатори за инвалидни колички. Цените на акумулатори за инвалидни колички може да намерите на https://www.dandbpro.com/produkt-kategorya/акумулатори/тягови-акумулатори/акумулатори-за-инвалидни-колички/

Накрая ще поговорим за това къде ще я иползвате : не е едно и също нещо да си купите инвалидна количка за външна употреба, както тази, която ще я ползвате само на вън. Трябва също да имате предвид и температурата на мястото, на което ще я държите. Ако е влажно място, инвалидната ви количка трябва да е устойчива на ръжда и ако живеете в град, който е студен, имайте предвид, че когато носите обемни дрехи, ще ви трябва повече място, за да се движите удобно.

Електрически, ръчни и свръхлеки инвалидни колички

Медицинските състояния и ситуации, които ограничават човек при използването на инвалидна количка, са много и поради тази причина изборът на инвалидни колички е толкова широк. Първият избор, който трябва да се направи, е между електрическа или ръчна инвалидна количка и това обикновено зависи от нивото на автономност на потребителя.

Електрическите инвалидни колички обикновено се използват от хора, които не могат да се движат сами, защото им липсва достатъчно сила в горните крайници, за да го направят, или защото не могат да толерират усилията по каквато и да е причина. Тези колички са с различни характеристики: от компактни и управляеми вътрешни инвалидни колички, за по-здрав и оборудвани модели, предназначени за улесняване на открито за мобилност.